Ceretătorii au identificat un obicei care poate preîntâmpina infarctul sau atacul cerebral

de: Diana Radu
09 10. 2019

Unii oameni ar spune că ești un om leneș dacă obișnuiești să dormi la prânz, însă un nou studiu arată că somnul de după-amiază reduce riscul apariției unui atac cerebral sau al unui infarct.

Oamenii de știință elvețieni au realizat un studiu care demonstrează că dormitul de după-amiază de câteva ori pe săptămână poate avea numeroase beneficii asupra organismului, precum faptul că scade riscul unui atac de cord.

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de trei ani și a inclus 3.462 de rezidenți selectați la întâmplare din Lausanne, Elveția, cu vârste cuprinse între 35 și 75 de ani. Dintre participanții care au luat parte la studiu aproximativ 60% au spus că nu obișnuiesc să doarmă în timpul zilei, iar unul din cinci a declarat că trage un pui de somn de fiecare dată atunci când are ocazia.

Alți factori de care au ținut specialistii cont sunt vârsta, sexul, educația, fumatul, sedentarismul, indicele de masa corporala, durata somnului, tensiunea arteriala, colesterolul, sau diabetul.

Astfel, cercetătorii au avut șansa de a aduna pe o perioadă lungă de timp, în fiecare săptămână, date despre somnul acestora. În plus, cercetătorii au continuat să obțină date despre sănătatea acestora timp de cinci ani după ce studiul s-a încheiat.

Mai exact, pe parcursul celor cinci ani, cercetătorii au măsurat în mod constat înălțimea, greutatea, tensiunea arterială, nivelul de colesterol, nivelul de glucoză și programul de somn al participanților.

Iar rezultatele au arătat că cei care nu obișnuiau să doarmă la prânz, mai exact 155 de persoane au suferit în timpul studiului de accidente cardiovasculare.

Drept urmare, oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele care dorm după-amiaza o data sau de două ori pe săptămână au un risc cu 48% mai mic de atac de cord sau de accident vascular cerebral.